How to ROCK een online sollicitatiegesprek?

How to ROCK een online sollicitatiegesprek?

Weet jij niet hoe je een online sollicitatiegesprek moet rocken? Wij, Rock Recruitment stomen je met deze tips helemaal klaar voor jouw online jobinterview.

 
VOOR HET GESPREK
 
1. Kleed je gepast
Kies een outfit waarin jij je goed voelt en waar je ook fysiek zou in gaan solliciteren. Hierdoor zal je zelfvertrouwen uitstralen tijdens het gesprek.
 
2. Zorg voor een rustige omgeving en vermijd storende factoren
Professionaliteit kan je ook uitstralen in jouw achtergrond. Kies daarom voor iets neutraals. Visueel storende elementen kan je wegwerken door ze te vervagen. Deze elementen leiden de aandacht af van de andere persoon.
 
3. Test op voorhand of alles goed werkt
Vooraleer je begint aan jouw sollicitatiegesprek check zeker jouw audio en internetverbinding. Zorg ervoor dat je een stabiele internet connectie hebt en test jouw geluid. Ook is het belangrijk dat je weet hoe het gesprek platform (Skype, Zoom, MS Teams) werkt. 
 
Kies de juiste hoek voor je webcam. Het beste werkt het als de camera op ooghoogte staat (gebruik bijv. een stapel boeken of een statief) en je het licht van voren laat komen om vervelende schaduwen te vermijden.
 
4. Wees voorbereid en leg papier naast je
Het is altijd handig om papier binnen handbereik te hebben. Zo je kan vlug notities nemen en belangrijke info noteren. De onderneming zal waarschijnlijk ook met jou je CV overlopen. Dus zorg dat je hiervan zeker een kopie hebt.  Stiptheid = beleefdheid! Zorg dat jouw contactpersoon niet op jou moet wachten.
 
TIJDENS HET GESPREK
 
5. Gedraag je professioneel
Je solliciteert vanuit je vertrouwde omgeving. Misschien is de verleiding groot om wat familialer om te gaan met de gesprekspartner, maar houd het toch professioneel. Zak dus niet weg in je (comfortabele) bureaustoel. Neem de juiste houding aan en let op je lichaamstaal.
 
6. Maak oogcontact 
Bij een online sollicitatie ben je meer geneigd om naar je beeldscherm te kijken in plaats van recht in de camera. Hierdoor maak je geen oogcontact met de recruiter en kan je onge├»nteresseerd overkomen. Dus kijk recht in de camera en plaats deze op ooghoogte. 
 
NA HET GESPREK 
 
7. Stuur een dankmail
Na afloop van het gesprek stuur je best mailtje naar het bedrijf waarbij je solliciteerde. Zo toon je dat echt gemotiveerd bent om de job te bemachtigen. Als je via een externe recruiter op gesprek mocht, vergeet hem/haar dan ook niet te bedanken. Op deze manier kan je je onderscheiden van de andere kandidaten.
 
8. Volg het gesprek op
Als je geen antwoord krijgt op je sollicitatie, neem dan zelf het initiatief en bel het bedrijf op. Indien je niet weerhouden werd, vraag dan om feedback. 

Geplaatst op 25.May.2020